Oorsprong

In 2018 ben ik een opleiding gaan volgen t.b.v. peuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Dit heb ik met een mooi resultaat afgerond en sinds die periode ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in deze groep kinderen. Ik heb verschillende kinderen mogen begeleiden tussen de twee en de vier jaar met een (mogelijke) ontwikkelingsvoorsprong. Erg waardevol en ik merkte dat er veel vraag naar was omdat deze peuters behoeften hebben aan Peers om zich te kunnen ontwikkelen. Helaas ontbrak het al die tijd aan een locatie want op de huidige locatie van de Zandpoort is er enkel plek voor één groep. Na lang zoeken en na het overwinnen van vele hobbels is het gelukt en kan ik met trots zeggen dat er een nieuwe peutergroep is geboren met de naam Peuterpraat.

Ik vind het met name belangrijk om kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong een plek te bieden waar zij, op hun niveau, uitdaging geboden krijgen, maar ook in contact komen met Peers (oftewel: kinderen die zich in dezelfde ontwikkelingsfase bevinden, waardoor kinderen zich in elkaar herkennen). Ook zal er aandacht zijn voor de mindset van deze jonge kinderen. In de praktijk zal dit bijvoorbeeld zichtbaar zijn in de wijze waarop wij themagericht werken en verschillende onderwerpen uitdiepen, waarbij kinderen veel kennis en ervaringen opdoen. De kinderen wordt geleerd dat doorzetten van belang is en dat je niet alles in 1x hoeft te kunnen. Het is zeker van belang dat uw kind dit aan kan en ook nodig heeft. Niks is vervelender dan niet snappen waar het over gaat, dit geldt voor iedereen. Vandaar dat wij echt willen benadrukken dat Peuterpraat zich richt op nieuwsgierige peuters en peuters met een ontwikkelingsvoorsprong.

Peuterpraat is gevestigd op een mooie locatie aan de Alendorperweg 103 3451 GL, te Vleuten, in de Kerk aan het Lint. Wij zijn omringt door groen en zitten dichtbij voorzieningen als het Castellum, het Lint, de Bosspeeltuin, het Maximapark en nog veel meer. Ons pand heeft de beschikking tot een fijne buitenruimte waar de kinderen veilig kunnen spelen en kunnen genieten.

SPEERPUNTEN

  • Kleinschaligheid (veel aandacht)

  • Laagdrempelig

  • Persoonlijk contact met de kinderen en ouders

  • Huiselijke sfeer

  • Lichte open ruimte

  • Grote buitenruimte

  • VVE programma (uk en puk)

Visie

Bij Peuterpraat bieden wij opvang speciaal gericht op de nieuwsgierige peuter én de peuter met een ontwikkelingsvoorsprong. Om goed te kunnen ontwikkelen is het van belang dat kinderen op hun eigen niveau worden aangesproken. In de praktijk gebeurt dit helaas maar zelden bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Al op jonge leeftijd kan dit zorgen voor onnodige frustratie, wat zich kan uiten in allerlei probleem-gedragingen zoals boosheid, huilen, slecht slapen, enge dromen, clownesk gedrag vertonen, slaan, verlegenheid, lichamelijke klachten etc. Bij Peuterpraat willen wij ernaar streven dat ook deze kinderen zich ontwikkelen in hun eigen, vaak razendsnelle, tempo en op hun eigen niveau. Dit doen wij onder andere door het uitdiepen van thema’s, het bieden van uitdagende activiteiten, zorgdragen voor peers (kinderen die zich begeven op hetzelfde ontwikkelingsniveau waardoor kinderen zich in elkaar herkennen en aan elkaar op kunnen trekken) en het belangrijkste, dat de kinderen gezien worden om wie zij zijn. Doordat kinderen op hun eigen niveau worden aangesproken, zij verantwoordelijkheden mogen nemen, in eigen tempo mogen ontwikkelen, spelend leren en ontdekken, zullen zij zich emotioneel en evenwichtig ontwikkelen. Het samen zijn met gelijkgestemden is hierbij een belangrijke factor. Het gezien, gehoord en begrepen worden door de omgeving zal de basis leggen voor een sterk zelfbeeld en zorgen voor meer zelfvertrouwen. 

Bij Peuterpraat krijgen nieuwsgierige peuters en peuters met een ontwikkelingsvoorsprong de ruimte om zichzelf op hun eigen (snelle) tempo te ontwikkelen in een liefdevolle, voorspelbare en prikkelende omgeving aansluitend op hun eigen ontwikkelingsniveau. De kinderen worden gezien om wie zij zijn en krijgen de begeleiding die bij hun past, dit zal de basis leggen voor een sterk zelfbeeld.

Ontwikkelingsvoorsprong

Ieder kind wil aangesproken worden op zijn niveau. In de praktijk gebeurt dit helaas maar zelden bij een kind met een ontwikkelingsvoorsprong. Dit kan al vroeg tot onnodige frustraties zorgen en zich uiten in allerlei probleemgedragingen zoals boosheid, huilen, clownesk of fysiek gedrag. Wij streven er dan ook naar dat ook deze kinderen zich bij ons kunnen ontwikkelingen in hun eigen, vaak razendsnelle, tempo en op hun eigen niveau. 

Slimme peuters lopen het risico (ver) onder hun niveau aangesproken te worden. Dit beperkt de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van het kind en kan leiden tot gedragsproblemen. Peuters met een ontwikkelingsvoorsprong die zich moeten aanpassen aan hun leeftijdgenoten kunnen vaak last krijgen van onderpresteren, agressief en druk gedrag of neerslachtigheid, waardoor hun hogere intelligentie niet meer tot uiting komt. Peuterpraat is speciaal gestart om deze slimme, creatieve en nieuwsgierige peuters de ruimte te geven zichzelf op hun eigen (snelle) tempo te ontwikkelen, deze kinderen de juiste prikkels te geven en hen in contact te brengen met kinderen van vergelijkbaar niveau. 

Gezien kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong bepaalde ontwikkelingsfases vaak in sneller tempo doormaken zullen wij zeer alert zijn op deze signalen. Daarnaast zijn wij ons er ook van bewust dat deze kinderen op sommige gebieden juist meer uitdagingen ervaren. Doordat bepaalde fases ook weleens worden overgeslagen is er soms sprake van een asynchrone ontwikkeling, het kind kan bijvoorbeeld eerder lezen dan dat het zindelijk is, of kan wel al rekenen maar nog niet zelfstandig zijn jas aantrekken. De pedagogisch medewerkers zijn zich hiervan bewust en begeleiden deze kinderen waar nodig, ieder op zijn eigen manier. 

“Altijd heb ik al gezegd dat ik iets voor mezelf wilde beginnen nadat ik op vier-jarige leeftijd al riep dat ik juf wilde worden. Alles is op dit moment uitgekomen en hier ben ik trots op. Na ruim negen jaar in het onderwijs gewerkt te hebben zocht ik meer uitdaging op en wilde ik toch echt iets voor mezelf. Het werd zoals ik altijd al wilde, mijn eigen kinderdagverblijf! Eerst in huis en later in een pand. Wat een stap en oh wat was en ben ik trots op mezelf. Het werken met kinderen geeft mij voldoening. Iets meegeven aan de kinderen, de kinderen wat leren, de kinderen helpen met hun ontwikkeling in de breedste zin van het woord, dat is iets wat ik graag doe. En nu heb ik de uitdaging gevonden om met personeel te werken, ik geniet er ook echt elke dag van. Ik ben geregeld op het kinderdagverblijf aanwezig zodat ik de feeling hou met de werkvloer. De kinderen en ouders weten ook precies wie ik ben. Ik sta niet standaard op de groep maar val geregeld even bij of in en dat doe ik met heel veel plezier en passie.”

Het dagritme

Peuterpraat zal geopend zijn van 08:00 – 18:00 uur.

8:00 – 09:15

We beginnen elke ochtend met werkjes aan tafel en de ouder mag even mee doen met het kind tussen.

09:30

Starten we de dag met de kring.

10:15

Fruit eten en water drinken.

10:45

Activiteiten doen.

11:30

Naar buiten.

12:00

Lunch met brood en lauwe thee of water.

12:45

Opruimen met elkaar.

13:00

Rust tijd, ieder kind krijgt een rustmatje en gaat in de groep ergens liggen.

13:30

De kinderen die niet slapen mogen van de matjes af en gaan werkjes doen.

14:15

Activiteiten.

15:00

Vrij spelen – iets kleins eten en drinken.

15:45

Opruimen en start met de evaluatie kring.

16:15

De kinderen mogen opgehaald worden tot 18:00.

2015; “Ik vind het heerlijk om er op uit te gaan met de kinderen. Van stagiaires hoor ik dat ze met eventuele eerdere stageplekken nauwelijks weg gingen, dat doet me goed want dat onderscheid me ook van de andere kinderdagverblijven. Hoe mooi is het om die vrolijke snuitjes van de kinderen te zien als we op pad gaan, heerlijk kan ik je zeggen. Het valt me op dat de kinderen eigenlijk bijna altijd vrolijk binnenstappen bij KDV de Zandpoort. Ze lopen vrijwel direct de ruimte binnen en gaan lekker spelen. Voor ouders is dit fijn om te zien want zo zien ze dat hun kind op de juiste plek is en zich veilig voelt. Zo vertrekken ouders vaak op een prettige manier naar hun werk.” Astrid

Uitstapjes

Bij Peuterpraat vinden wij het belangrijk om met de kinderen naar buiten te gaan. We gaan op onderzoek uit in de natuur en de omgeving. Maar naar de dieren of speeltuinen in de omgeving behoort daar zeker ook bij. Wij beschikken over een bolderkar waar de kinderen veilig in kunnen zitten.

Schrijf je kleine wonder vandaag nog bij ons in!

De Zandpoort

Openingstijden

maandag: 07:30 – 18:00 uur
dinsdag: 07:30 – 18:00 uur
woensdag: 07:30 – 18:00 uur
donderdag: 07:30 – 18:00 uur
vrijdag: 07:30 – 18:00 uur

Contactgegevens

Adres:
Anton van Duinkerkenlaan 49

3454LP de Meern

E-mail:
info@kdvdezandpoort.nl (voor aanmeldingen en alle vragen)

Telefoon:
06 80 12 86 63 (Locatie)
06 10 90 72 00 (Astrid Stam)

030 66 28 88 1

Volg ons op facebook

Peuterpraat

Openingstijden

maandag: 08:00 – 18:00 uur
dinsdag: 08:00 – 18:00 uur
woensdag: 08:00 – 18:00 uur
donderdag: 08:00 – 18:00 uur
vrijdag: 08:00 – 18:00 uur
Wij zijn 48 weken per jaar geopend wat inhoudt dat we 4 weken in het jaar gesloten zullen zijn. 3 weken in de zomervakantie van midden Nederland en week 52 zijn wij gesloten in 2023.

Contactgegevens

Adres:
Alendorperweg 103

3451 GL Vleuten

E-mail:
peuterpraat@kdvdezandpoort.nl (voor aanmeldingen en alle vragen)

Telefoon:
06 27 39 32 50 (Locatie)

06 10 90 72 00 (Astrid Stam)